

לִחְיוֹת אֶת הָרְגָעִים הַקְּטַנִּים וְאֶת הַשָּׁנִים הַגְּדוֹלוֹת, אֶת הַזּוּטוֹת, אֶת הַהֲבָלִים וְאֶת הַתְּקוּפָה הַסּוֹעֶרֶת. לִחְיוֹת עִם הַצַּעַר, לִחְיוֹת עִם אֱמוּנָה״
חיים גורי
רקע:
שני מאפיינים מייחדים את יום הזיכרון בישראל
החברה הישראלית כולה מתכנסת סביב זכר הנופלים. כל אחת ואחד מהחללים נושאים שם וסיפור, מועד ייחודי ומשפחה פרטית. אך ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה, יש חוויית אֵבל משותפת שבה הנופלים והנופלות הם של כולם. ביום זה, הציבור הישראלי אומנם עוסק בזיכרון הגבורה והמסירות של לוחמינו, אך הזיכרון אינו של תהילת המנצחים. יום הזיכרון מתמקד במחיר היקר ששילמנו ושעודנו משלמים כחברה למען כינון ריבונותנו כאן. במתח בין מחיר המלחמה ובין השאיפה לעתיד של תקווה ושלום, יום הזיכרון הוא הביטוי התרבותי של חיי חירות וקוממיות בארץ. של חיים לצד ההבנה שיש לכך מחירים, ומתוך אמונה ותקווה שרק חברה מוסרית וצודקת תהיה המענה הראוי לקורבן שניתן. מערכי השיעור מדגישים את המתח שבין כאב השכול לשמחת החיים והעצמאות, ומזמינים לשיחה על הדרך לאזן בין זיכרון העבר לבניית העתיד. זאת, במטרה לעודד דיון מעמיק על מקומו של הזיכרון בתודעה הציבורית והפרטית, כחלק מהמאבק לשמירת חירותנו ולעיצוב עתיד של ביטחון ושלום.
דגשים:
המערכים נבנו מתוך מחשבה על ציון יום הזיכרון בבית הספר באופן משמעותי. הם משלבים קטעי קריאה, שירים, תמונות וסיפורים, ונועדו לעודד שיח ומעורבות של התלמידות והתלמידים ושל צוות בית הספר. כל מערך מבוסס על ארבע יחידות לימוד: שירי יום הזיכרון, מקורות ללימוד, אתרים ומיזמי הנצחה בקהילה. ניתן להשתמש בתכנים באופן מודולרי בשתי חלופות עיקריות: 1. שילוב תכנים בטקס בית ספרי. 2. הפיכת יום הזיכרון ליום לימוד ייחודי עם תחנות פעילות ושיח קהילתי.