דילוג לתוכן

דורנו זכה – ובימיו הוקמה מדינת ישראל. לא היתה בהיסטוריה היהודית זכות גדולה מזו – אך אין גם בהיסטוריה היהודית חובה גדולה ואחריות כבדה מזו. מפעל התקומה הוא רק בראשיתו – ורבה וקשה הדרך לפנינו, ואם עצומים המכשולים – אל נרתע!״

דוד בן גוריון

רקע:

את יום העצמאות נבחר לציין דרך שתי נקודות מבט מרכזיות: ה"איך" – איך מקימים מדינה? וה"מה" – מה עומד בבסיס המדינה, מבחינת ערכים ועקרונות?

קיומה של המדינה, על אף התקופה הקשה והמטלטלת שבה אנו נמצאים, הוא בבחינת מובן מאליו, ודאי בעיניהם של תלמידי בית הספר. אך ניתנה לנו האפשרות, דרך דמותו של בן גוריון, לגשת אל מאחורי הקלעים של הקמת המדינה. דרך שאלות ודילמות על העבר, יתחדדו גם שאלות ההווה: מה מרכיב את המדינה שלנו? איך נקנית ריבונות? כיצד נתייחס למיעוט בתוכנו? כיצד נקלוט עלייה?
יחד נבין שלהקים מדינה, להפוך את העם היהודי לחופשי בארצו, זו מלאכה מסובכת ורבת סוגיות. נצלול לעומקה של מגילת העצמאות – ה"מה" המשותף שכונן את המדינה שלנו. נראה כיצד היא טומנת בחובה ערכים, חלומות וחזון משותף לכל מי שחי ויחיה פה. נבין גם אילו מתחים היא מציפה, אז והיום.
הקמת מדינת ישראל היא התגשמות חלום והישג עצום, הישג שיש לשמור עליו ולעמול למענו יחד מדי יום ביומו. לצד כל מה שהשגנו, המלאכה לבניית המדינה ולהפיכתה למקום טוב יותר עבור כולם – עוד לא תמה.

דגשים:

  • המערכים נבנו לגילים שונים, תוך התאמה לצרכים השונים ולתובנות המתאימות.
  • נוסף על שיעורים בכיתה, מצורפים משחקים ופעילויות מהנות ומלמדות לשימוש המורה ולבחירתה.
  • המערכים החינוכיים מבוססים על בחינת העבר – הקמת המדינה ומגילת העצמאות, ועל הסתכלות על ההווה שלנו. מובן שתנאי החיים שונים היום מאוד ביחס לקום המדינה, ולכן, יש לחדד את ההבדלים אבל גם להדגיש את המשותף: אילו דילמות מלוות אותנו גם היום, אילו ערכים נכונים להיום, ואילו מעשים יש להגשים גם היום.
  • בן גוריון הקים את המדינה כדי שתהיה מדינה לכלל העם היהודי. הקמת המדינה, כמו גם מגילת העצמאות, אינן שייכות למגזר או לצד פוליטי זה או אחר. חשוב שכלל התלמידים יחושו חלק מהדיון וחלק מהמעשה הגדול ששמו מדינת ישראל.
דילוג לתוכן